E-TİCARETTE HIZIN ÖNEMİ
Annemin bizlere seslenişi her daim kulaklarımda çınlar! Hadi kızım çabuk ol Çabuk ol geç kalacağız! Evet çabuk olmazsak geç kalacağız piyasada. Özellikle, Amazonda saniyelerimiz bile değerlidir. Gelelim hangi hızda ürün satabiliriz ya da hız kavramını piyasaya uyarlarsak ne gibi sonuçlara varırız.
Ürün tedarik zincirindeki hız ve teslimat süresini dikkate alırsak bizim hız kavramımız 2 temel üzerine oturmuş olur. Hangi ürünü ürettirmek istediğinizi seçtikten sonra bu süreç Çin de en iyi olarak ortalama 1 ay hesaplanır. Teslimat süresi gemiyle ve uçakla olmak üzere sermayenize ve hangi oranda yüzde kaç kâr oranı sizi kurtarır ona göre değişkenlik gösterir. 10000 parça ürün üretiminde, uçakla teslimat tercih edilmez ve gemiyle teslimatını sağladığınız ürün yaklaşık 1 ay sürer ki bu da ürünün depoya varmasıyla 2 ayı bulur.
AMAZON kimi sever! Ufak bir tüyo
Stok kontrolünü çok dikkatli yapmalısınız. Ürün bitmeden ürünün depoda olması gerekir. Hazırladığın Amazon sayfasının ve müşterilerinin kaçmasını istemiyorsan o sayfayı kaybetmemek zorundasın. Bu yüzden satıcılar yüzbinlerce ürünü depoya yollarlar ki ürün satışını daha kuvvetli kılması için. Biz de adama bak ya bu ne zenginlik deriz! Halbuki bilmeyiz ki bu zenginlik değil zekice bir davranıştır. Fiyatı 1000 tanede $1 olan ürünü 10.000 adette 80 cent , 100.000 adette 50 cent kadar düşüğe alabilirsin. Eğer ürün ürettirmek gibi bir fikrin varsa yüksek miktarlarla piyasaya gir derim. Amazon, yüksek adetli ürünlerin depoya girmesini sever. Onlara öncelik tanır. Bu da ufak bir tüyo olsun
Asla market fiyatının üzerinde satış yapma
Satış platformunda rekabet etmek istediğin fiyatlandırma başka satıcıları takip ederek olmasın. Başka satıcıların sattığı fiyat sana, satacağın aynı ürünle ilgili ufak bir göstergedir. Ürünün market fiyatını öğren ve asla market fiyatının üzerinde satma. Amazon’da market fiyatının çok fazla altında ürünler görebilirsin onlara aldanma ama dikkate al! Muhakkak kalite ve bedende farklılıklar vardır. Ürün üretiminde en önemli olay, sana ürünün ne kadara mal olacağı yani maliyetidir! Satış fiyatını ona göre belirlersin.
KALİTE MUHAKKAK ÖNEMLİDİR AMA ŞUNU UNUTMA BİZLER HER ZAMAN UCUZU SEVERİZ!
Amazon mantığı, satarsan sat ama en ucuzunu sat!
Avustralya Amazon yöneticilerinden birinden bahsetmek istiyorum. İnternet sitesinden herhangi bir ürün alırken seçimi ucuz fiyattan yüksek fiyata doğru sıraladı. İlginçtir maddi durumu çok iyi olmasına rağmen alacağı ürünün fiyatının daha uygun fiyatta olmasını tercih etti. Amazonun mantığı da ne satarsan sat ama en ucuzunu sat mantığıdır! O yüzden ilk olarak alış fiyatına dikkat et ikinci olarak kalitesine bak! Aynı kalite ürünü $2 satan da var $10 satan da var. Gerisi senin pazarlamandır! Ve bu noktada reklam yerini alır. Korktuğunu biliyorum birden yüksek miktarlarla üretim yapmak ve fiyat kontrolünü takip etmek, piyasanın altına düşme korkusu gibi bir sürü korkularımız yer almakta.
Karakter analizi satış sürecimizi nasıl etkiler ve biz nasıl bir karakterle hangi büyüklükteki satış platformlarına girebiliriz?
Bir sonraki yazımda bu satırlarda yeniden buluşmak üzere!
Sağlıklı ve huzur dolu günler dilerim:)
ŞEYMA YAMAN