top of page
FaceApp_1633402591352_edited.jpg

DÜNYAYI YÖNETEN GÜÇ

Jeff Bezos Amazon’un CEO’su olarak son toplantısına katıldı ve şirketin önceki yıllardaki başarılarını vurgulayarak önünde birçok zorluğun olduğunu da kabul etti.

Amazon’un kuruluş tarihi 5 Temmuz 1994 olduğu için Bezos, Amazon’dan ayrılış tarihini de bu tarihten 27 yıl sonra yine 5 Temmuz’da ayrılacağını duyurup bu tarihin ne kadar özel olduğunun altını çizmiştir.

Yönetim kurulu başkanı rolüne geçecek olan kişi de, Bezos’un yatırımcılarının bu görev için tam donanımlı olduğuna dair destek verdiği, bulut bilişimin patronu Andy Jassy’dir.

Bezos, korona virüs salgını nedeniyle arka arkaya iki yıldır düzenlenen toplantıda, “En yüksek standartların da yükseğinde bulunmaktayız ve Andy’nin bunu normalleştirmeyeceğine garanti ederim.’’ demiştir ve tüm sorumluluğu Andy’nin üzerine yıkmıştır.

Bezos’a, Amazon’un çok fazla büyüdüğünü ve çeşitlendiğini, bu sebepten yenilik yapmakta sorun yaşayıp yaşamayacağı soruldu.

Amazon’un yeni lideri Jassy yönetiminde ve Amazon’un yeni projelerinden olan Amazon Care telesağlık hizmeti ve Kuiper projesi olan uydu internet ağı da dahil olmak üzere bunun gibi birçok proje Bezos tarafından bir şekilde risk olarak anılmıştır.

Bezos Jassy için tam olarak başarılı olacaktır ifadesini kullanmaz çünkü Amazon’un başından beri hep en büyük risklerle yürüdüğünü ve bu büyük riskleri almaya devam edeceğini söylemiştir.

Bunu da şu sözlerle ifade etmiştir “Hepsi devasa yatırımlardır ve hepsi risktir…Ortalamanın üzerinde gelir elde etmenin tek yolu risk almaktır ve çoğu aldığımız riskte bize geri dönmeyecektir. Bir şirket olarak tüm tarihimiz boyunca birçoğu başarısız olarak sonuçlanmış birçok risk aldık ve almaya devam edeceğiz. “

Bezos kendisine yöneltilen, Amazon’un çok büyüdüğü ve çok güçlü olduğu yönündeki eleştirilerine karşıt bu iddiayı geri püskürterek her sektörde yoğun bir rekabetle karşı karşıya kaldığını dile getirmiştir.

Amazon’u ne kadar risk aldığını ve nereden başlayıp hangi rakamlarla ilerlediğini grafik analizlileriyle sizlere açıklayacağım. Analizlerden önce kuruluş aşamasından biraz bahsetmek istiyorum.


Amazon aslında bir aile şirketidir

Bezos’un anne ve babası Jackie ve Mike Bezos Amazon’a $100.000 yatırım yaptılar. Ve daha sonra Amazon yaklaşık 60 kişiden 1 milyon dolar civarında yatırım almıştır ve bunun gibi birçok yatırımla devam etmiştir. Fakat Bezos işin yatırımlarla olmayacağını anlayıp farklı yollar düşünmeye başlamıştır. Şimdi gelelim Bezos’un başladığı yıl olan 1994 yılına ve 2021’e kadar ki son durumuna…

İlk kurulduğu yıllar 1994, 1995, 1996 yatırım aldığı yıllar olduğu için pek kazanç gözükmez;

Bezos, Amazon’un kurulduğundan 3 yıl sonra yani 1997 yılında zarar etmeye başlar. Ve her yıl zararı giderek artar…1999’da 720 milyon dolar zarar, 2000 yılında 1,411 milyar dolar zarar, 2001 yılında 567 milyon dolar zararla devam etmiştir. Ta ki 2003 yılına kadar…

Anlayacağınız Bezos bu işe başladığında ilk 10 yıl hiç kazanmamıştır aksine milyar dolarlar kaybetmiştir!

Ve özellikle yatırımcılarına söylediği can alıcı nokta “ Bu paranın %70’ini kaybedebilirsin bunu bilerek kabul edin.” Nasıl bir inançtır ki, tüm yatırımcılarını zarar ettiği halde buna inandırsın…

Bezos, 2004 yılında az bir çıkış sağlayarak 588 milyon dolara çıkmış ve 2005 yılında 359 milyon dolarla düşüşe, 2006 da ise daha fazla düşerek 190 milyon dolara gerilemiştir. İşte tam bu noktada işin böyle gitmeyeceğini anlayıp 2006 yılında FBA yani depo sistemine girmiştir.

Aslında, Bezos yeni bir sistem geliştirmemiştir. Var olan depo sistemini daha da ileri götürmüştür. Ve bundan dolayıdır ki 2007 de 476 milyon dolar, 2008 de 645 milyon dolar, 2009 da 902 milyon dolar ve 2010 da 1,152 milyar dolar dolar zıplamayla ortalama yaklaşık %56’lık bir büyüme oranıyla sürdürmüştür.

Özellikle, en büyük çıkışını 2018 yılında 10,073 milyar dolar, 2019’da 11,588 milyar dolar ve 2020’de 21,331 milyar dolar net gelirleriyle kapatmıştır.

İlk 10 yılını ZARARLA geçiren bir şirket, cebinde PARASI YOKKEN ailesinin parasına ve yatırımcıların parasına güvenerek başlanılan bir iş, ve İNANCIYLA etki alanına giren onca insan….Sonunda devletlere bile hükmedecek kadar güçlü ve dünyanın en ZENGİN insanı!

Devletlere nasıl etki ediyor dersek; Amazon’un son davası esrarı yani uyuşturucuyu yasallaştırmak. Amazon, çalışanları esrar taramasından geçtiğinde bunun uyuşturucu olarak sayılmaması için Federalleri arkasına alıp Ulaştırma bakanından izin istemiştir.

Bir toplumu yok etmek istiyorsan onu uyuştur…Ki bu Bezos’un en sevdiği şey yoksa nasıl bedavaya işçi çalıştırabilir?!

Twitch adlı site Amazon’un altında bulunan diğer bir internet sitesi…

Bu sitenin müstehcen sitelerden farksız olduğunu duyunca nasıl olur dedim? Bilgisayar oyun sitesi ve müzik sitesi olarak biliyordum. Nasıl olur da çocuklar bilgisayar oyunu oynarken müstehcen görüntülere izin verilir? Evet bir şartla izin veriliyor kadınların altlarında yüzme havuzu olmak koşuluyla, üzerlerinde bikini ve iç çamaşırlarıyla oyun oynamasına izin veriliyor. Çocuklarımızın zihinlerini “zaten oldukça kuvvetli olan” bilgisayar oyunlarının etkisini bu şekildeki müstehcen görüntülerle birlikte daha da kuvvetli kılıp, uyuşma süresini ve sorgulamama sürecini yaratır.

Bizler, ülke başkanlarının ülkeleri yönettiğini zannederiz…E-ticaretle işe başlayan bir adamın geldiği nokta sizleri düşündürmüyor mu?

Siyaset aslında mecliste değil farklı yerlerde gizli, sadece bakmasını bilmemiz lazım…

“YALNIZ ÖLÜ BALIKLAR SADECE DALGALARIN GÖTÜRDÜĞÜ YERE GİDER!”

GOETHE

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ŞEYMA

 

YAMAN

 
 

Kazanmak için Kaybedecek kadar korkusuz olmak lazım!

Kazanmak için gereken her şey burada!

bottom of page